TVOŘÍME: Pečeme velikonoční pečivo - Jidášky
Jak jsme si popsali v povídání o zvycích v takzvaném pašijovém týdnu, na škaredou středu se tradičně pečou Jidášky, zakroucené pečivo z kynutého těsta symbolizující oprátku Jidáše, zrádce Ježíše Krista. Těsto na jidášky se zadělává odpoledne, do večera dobře vykyne, a večer se pak zapletou a upečou kroucené bochánky, aby byly připraveny k snídani na zelený čtvrtek.
S tímto jednoduchým a sladkým receptem vám opět mohou pomoct děti. Jako u každého jiného pečení je dobré si suroviny nachystat dopředu na stůl, aby se dostaly na pokojovou teplotu a lépe se s nimi pracovalo.
Suroviny
- 500g hladké mouky
- 30g droždí
- 200ml mléka
- 70g cukru
- 70g másla
- 2 žloutky
- kůra z ¼ citronu
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Postup
Klasicky necháme nejprve vzejít kvásek z droždí, vlažného mléka, cukru a lžíce mouky. Mezitím si v misce rozšleháme máslo, žloutky a sůl. Ve druhé míse smícháme mouku, muškátový oříšek a kůru z citronu. Vzešlý kvásek smícháme nejprve se směsí másla a žloutků a postupně vše zapracujeme s moukou do těsta. V případě kynutého těsta se dá použít robot, ale lepší je těsto zpracovat ručně, protože teplota rukou pomáhá lepšímu zapracování tuku do těsta. Vláčné, hladké a nelepivé těsto zakryté utěrkou necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 180°C a mezitím těsto znovu propracujeme a rozdělíme na cca 16-20 dílu. Každý dílek rozválíme do dlouhého hada a následně smotáme jak je libo. Většinou se dělají uzly jako oprátka nebo různá esíčka, příp. písmeno J jako Jidáš. Výtvory dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo zbylými bílky. Pečeme cca 20 minut, ale záleží na typu trouby a velikosti jednotlivých kousků. Po vytažení z trouby se je snažíme co nejrychleji potřít rozpuštěným medem s máslem, aby se tekutina z části vsákla.
Jedí se až následující den na snídani. Dobrou chuť!
Autor a foto: Tina V.